Friday, 3 February 2012

ini mungkin bukan yang terbaik! :)

Finally, the IUMC interview’s result has come out and I didn’t get it. Yes I didn’t get it. Sedih? Mesti la kan. I’m a normal being mesti la sedih. And the saddest part was when you know that most of your classmates which are the Ireland-bounded students got the offer and you are the minority one which didn’t get it. Tapi ntah kenapa air mata cam tak nak gugur je. Aku sedih tak dapat tapi takde la sampai ke tahap nak menangis. I’m trying to think positively. Allah dah tetapkan rezeki kita kat muka bumi ni. Ada la tu rezeki aku kat mana-mana. Ramai je yang tak dapat actually. 52 yang dapat conditional letter. 18 lagi reserve list. So, ada 100 orang yang tak dapat and I’m one of them. mungkin aku patut buat post-mortem tentang diri aku sendiri kan? Ada la tu part yang aku kena betulkan. insyaAllah aku yakin dengan rezeki yang Allah tetapkan. Tak guna pun nak menangisi kegagalan dapat conditional offer ni. Tak bawak kemana pon. Cumanya, part yang aku tak berapa nak gemar ni pasal orang sekeliling aku. Me myself tak rasa sedih mana pon. Aku cuma tak sampai hati nak bagitau mak je. Mak ngan Abah tak paham sangat cara placement ni and bila aku cakap tak dapat IUMC dorang macam rasa aku tak dapat fly <nauzubillah>. Part nak explain tu yang payah. Plus, ramai orang ingat aku dah kompem dapat g Ireland which is not. Ni yang menyampah ni bila expectation orang kat aku tinggi melangit. Haihh. Lagi satu aku selalu nasihat kan diri aku sendiri yang aku sepatutnya tak terlalu memikirkan pasal outsiders. Means masyarakat keliling yang suka nak tengok kegagalan orang lain kan. Serabut je. Lagi satu bila tak dapat IUMC ni tetiba aku macam dapat semangat baru. Semangat untuk strive for the flying colours results in IB so that aku akan dapat offer nanti. insyaAllah. Lagi satu benda ni buat aku sedar yang lately ni aku dah macam semakin jauh dari Allah. Aku dah macam detach dari Allah and terlalu dissolve dalam duniawi especially IB kan. Aku patut guna masa cuti yang ada ni dengan sebaiknya. Betulkan iman akuyang nipis  yang semakin nak terkoyak ni and at the same time siapkan EE, ToK, prepare for IOC. Placements sume tu letak ke tepi. Allah tau apa yang terbaik untuk aku. This is not the end of the world pon. Aku sepatutnya risaukan  my life hereafter yang pasti ade sedangkan hidup ni belum pasti lagi. Positifkan hati anda wahai Fatimah Hajar. J

13 comments:

nabilabong27 said...

ure absolutely rite sis! rezeki Allah yg tetapkan ..kita just work hard je..keep moving towars Him. insyaAllah He wants to clear our hearts with all that happens, to purify it :) He knows whats est for us yep. u go girl!
lap u :D

Ros Amanina Raziki said...

it's okay.....insyaAllah, ade tempat untuk kite semua.....:D.....after this...strive for IB...*fighting!

btw,,,x leh blah background....hot gile jonghyun...hahahahah

fatimah_hajar said...

hehehe..aku rasa i'm the only one yang happy2 je tak dapat IUMC..most of kwn2 aku nangis kot..ntah laa..takde perasaan nak menangis pon..chillax dah.. :)

bdw, thanks korang..rezeki Allah ada kat mana2..alah, at the end jadi doktor gak kan, insyaAllah..tak kisah la graduate kat mana pon..hihihi..

bella, lap u gak.. <3
ros, hahaha..hot tak..i spent lots of time editing my blog's layout..hahaha..takde keje.. :D

Nurusaurus said...

Aku stuju sgt esp part pandangan org luar tu. berat sungguh nak tanggung expectation org =/

fatimah_hajar said...

kan dayah..terbeban gak rasanya..ntah laa..dats why aku kalau boleh nak underground je..tak suka gile bila orang keep on questioning bila nak fly la..negara mana laa..benda tu blom kompem lagi kot..kalau dah kompem dengan senang hatinya aku bagitau..hahaha

k-own said...

post ko cm biase je...tp ade lagu haru-haru ter'haru la plak aku :D

lepak la...kite nnt jd doctor gak,habis teruk pon nnt pegi R.Checzh dengan ak jom??haha,

ingat ade lg orang y xbernasib baik dan ujian Allah tu lain2 bg setiap orang: ustaz khirul yg ckp wee~~

fatimah_hajar said...

hahahaha..takde makna nya haru-haru..ye laa..kat mana2 ade rezeki..czech pon czech laa..hahaha..ye la ustaz khirul..sangat tak sesuai bunyi die..hahahaha

ayanuts said...

its ok...mgkn ada sesuatu yg lbh baik yg tlh DIA siapkan utk awk..tp mgkn blm masanya lagi..kuatkn smgt :)

TFKSHHRL said...

Kita merancang, tp jgn lupa Allah sebaik baik perancang... Yang penting jgn sesekali bersangka buruk kepada Allah.. InshaAllah ada jalannya =)

fatimah_hajar said...

Ayanuts: thanks..yup..Dia lagi tau apa yang terbaik untuk saya kan.. ;)
Dia tau saya cukup kuat untuk terima ujian ni..alah, tak besar mana pon ujian ni.. :D

fatimah_hajar said...

Topek: yup2..so truee kan..aku kuat kot..ujian kecik je ni..thanks bdw.. :)

yad'z said...

ade rezeki kat tempat lain.. itu semua aturan Allah.. never give up yea.. =)

fatimah_hajar said...

yad'z: thanks..yup2..Allah ada perancangan yang lagi baik untuk saya.. :)