Saturday, 8 December 2012

Setelah 3 bulan menyepi



Assalamualaikum..

<jap eh..buang habuk, sawang, sarang labah-labah..lol>

Oh ye..punya lama menghilang adek manes..pegi mana?? LOL..serious..dah lebih tiga bulan aku tak update..hihi..takde masa??ke malas sebenarnya??ntah laa..mana-mana pon boleh..tetiba teringat nak update..

Sedar tak sedar dah nak dekat tiga bulan aku menjejakkan kaki ke bumi shamrock ni..Apa shamrock-shamrock pulak ni weh..menatang apa tuu??cakap standard punya level takleh ehh??Okay-okay..baikk..bumi shamrock tu nak refer ke bumi Ireland sebenarnya..

Mungkin ada yang tertanya-tanya..amacam derr duduk bumi orang..negara empat musim..sekarang winter kan??salji dah??tak menggigil ke weh kau sejuk-sejuk ni??best tak weh duduk sana??omputih semua camne??

Perghh..banyak betoi soalan nyaaa..chop chop..meh aku jawab..biasa je weh duduk sini..mula sampai excited macam budak-budak dapat lollipop..dah masuk sebulan, dua bulan, tiga bulan rasa macam Malaysia is wayyyy better..

Why? Why? Why?

Hahahaha..biasa aa..ada pros and cons dia duduk sini..pros dia kau merasa aa menjejakkan kaki ke bumi Eropah..dapat elaun banyak <kalau convert duit Malaysia aa..lol>..dapat jalan-jalan di Ireland dan negara-negara sekitarnya, contohnya UK, France, Spain, Holland, Germany, Czech etc..dapat kawan ngan omputih <ni kalau dia layan aa..kalau dah depa duduk ngan geng-geng depa tak layan dah hampa..toksah perasan..hahaha>..dapat kawan dengan orang-orang hebat..contoh dia 3 orang daripada students Malaysia merupakan top 30 SPM 2009..sorang tu nombor 7 Malaysia, sorang tu nombor 8 Malaysia, sorang tu nombor 20..aku??ntah nombor berapa ribu ntah..hihi..dan salah sorang mature student TCD ni bekas pemain rugby Scotland woiii..tak sangka aku..dia baik gila kot say hi..tanya pasal baju kurung and baju melayu..hahaha..another pros, coklat kat sini murah..aiskrim Haagen Dasz tu senang-senang je nak makan..perfumes bila less murah giloss..lol..

Cons dia?? Hmm..jauh dari family..homesick tetiba..ada PBL..ada small group learning..lab anatomy punya group sorang-sorang budak Melayu lepas tu krik krik krik..awkward..tak cukup yakin nak speaking..haihhh..ada viva dan spot tests untuk anatomy..aku rasa masalah besar aku ialah kurangnya confidence untuk bercakap dalam bahasa inggeris..iyeee..that’s it..the major problem..aku mengharap sangat untuk dapat keyakinan tuu..sobs sobs sobs..

Okay tu je luahan perasaan aku..kena back to study..exam start next week..on Monday..last payperrrr Thursday..and after that merdeka..nak bermusafir..jalan-jalan, shopping, mencari ilmu..hopefully cuti sebulan dapat dimanfaatkan dengan sebaiknyaa..insyaAllah..

p/s: Hopefully korang dapat doakan kejayaan aku untuk exam sem ni ehh..40% of the year..takut..cuak..tak sempat cover everything..sobssss..tapi takpe..usaha setakat termampu..doa, tawakal..

pss: Sila juga doakan kejayaan pasukan Bola Sepak kita untuk semi final AFF..

 Aminn..jumpa lagi next time 

Thursday, 6 September 2012

this is UNEXPECTED! :')


Lama gila kot tak update blog..internet ting-tong..tak dapek nak update..hohoho..tetiba rasa nak hapdate sebab ada something jadi yang berjaya membuatkan aku happyyyyy gilaaaaaaaaaaaa..hahahaha..ini over! :p

Seperti yang korang sedia maklum, aku penah hapdate blog cite pasal kegagalan aku dapat conditional offer IUMC kan??Korang baca ke tak ni??Okay, kalau tak sila la cari balik entry tu ye..disebabkan aku ni sangat jarang hapdate blog, so sangatlah senang untuk cari balik entry tu..hihihi..

So, aku pon dah tahap redha je laa kan..tak dapat IUMC pon takpe..masih ada lots of chance..janji result IB lepas..and Alhamdulillah..dapat offer RCSI tapi Bahrain pulak..MARA memang tak hantar g Bahrain sebab dia cakap risky..negara bergolak..and finally dalam beberapa hari lagi je nak mula IB Exam aku dapat result NUIG-UCC-AUCMS punya offer..ni program twinning..2.5 years kat Ireland and 2.5 years in Malaysia..masa tu happy sangat kot sebab finally aku ada placement dah..lega la jugak kan nak menghadapi IB Exam..bila result keluar alhamdulillah..agak baik.. J ..sila rujuk entry IB Survivor ye..hehehe

Dan berbekalkan result IB yang agak baik tu aku diletakkan dalam CONSIDERATION LIST FOR IUMC oleh Dr Saai..masa tu, tipu la kalau aku kata aku biasa je..of course la mengharap untuk dapat IUMC tu tetiba melangit balik..eheh..and finally list name IUMC siap dengan nama uni pon keluar..sedikit kecewa bila list name tu takde pon nama aku..tapi ada 2 orang yg terpilih dari consideration list tu..masa tu macam dah redha je..mungkin IUMC bukan untuk aku..hoho

Lama dah lepas tu tetiba Dr Saai posted dalam yahoo group cakap additional offer for IUMC..dalam hati dah cakap, kalau ada nama aku mesti classmates aku semangat bgtau kan..sebab masa tu internet aku dah mula ting-tong (read: terminated)..tengok-tengok ada dua orang lagi terpilih untuk dapat firm offer dari IUMC..masa tu memang dalam hati cakap, okay Hajar..kau memang confirm twinning okay..agak mustahil la IUMC nak ada additional offers lagi sebab dah 4 orang dapat kan..

Sejak daripada tu hati aku dah takde mengharap untuk IUMC dah..dah bersedia sepenuhnya untuk terima offer AUCMS dengan senang hati..lepas tu banyak pulak orang AUCMS hantar emel, cakap pasal borang-borang, pre-departure sume..

Sampai la ke tanggal 24 Ogos..petang tu aku nak pegi CC nak scan all those required documents cam sijil SPM sume..masa kat dapur dengar phone berbunyi..aku berlari nak pegi angkat tapi tak sempat..tengok-tengok nombor 03-XXXXXXXX ..aku dah pikir, eh sapa ni..MARA ke??ke ASTRO??kan ASTRO selalu randomly telefon orang tanya pasal nak pasang ASTRO ke tak.. =..=

Tak lama lepas tu ada message masuk..dari no 012..aku dah cuak..sapa pulak ni..baca je SMS tu terus rasa nak melompat happy..

“ Hello. This is iumc msia. Pls call as you were nominated for clearing by Dr saai & we have a place for you. Tq, Barbara “

Masa tu tetiba menggeletar nak call IUMC..hahahaha..lepas call Barbara angkat and dia cakap “Ha Fatimah. Dr Saai was panicking as she couldn’t reach you and your friend this morning. Etc “

Pastu dia pon tanya aku dah ada offer ke blom..aku cakap tengah tunggu offer letter..pastu dia macam ingat aku taknak IUMC..cepat-cepat la aku cakap aku prefer IUMC than AUCMS..lol..pastu dia cakap aku dapat Trinity College Dublin..paling lawak bila dia cakap, “You didn’t sound happy. It’s Trinity. You should be happy!” 

Aku happy gila kot actually..Cuma nervous je cakap ngn dia..hahahaha..lama tak speaking weh..berterabur je aritu..malu aku..then, dia cakap dia akan email offer letter by malam tu jugak.. *happy*

Alhamdulillah..rezeki Allah..bila fikir balik, ada bagusnya aku dapat AUCMS..and AUCMS buat hal issue offer letter lewat gile..Dalam keadaan AUCMS bg offer letter lambat, aku dapat IUMC..andai kata aku dapat PMC mesti aku dah forwardkan kat Miss Sheila and nak taknak haruslah aku reject IUMC..ye dak??Perancangan Allah, sungguh cantik! :’)

Dan Alhamdulillah, aku dapat TCD instead of NUIG, UCC or UCD.. kalau aku dapat salah satu ni memang parah laa..NUIG and UCD daftar awal..early September..UCC lewat sama macam TCD..and ketiga-tiga uni ni memerlukan student bayar deposit accommodation as they have to live on campus for first year..aku??aku duduk off-campus..rumah, Alhamdulillah seniors carikan and dorang sangat la baik untuk bayarkan dulu deposit and sewa bulan Sept ..kiranya kitorang sampai sana nanti bayar balik kat dorang..lega rasanya tak payah risau pasal rental.. :’)

Banyaknya laa ibrah dari apa yang terjadi ni..paling utama, the power of du’a..seriously!

Doa la banyak-banyak..insyaAllah, Allah akan makbulkan kalau benda tu baik and sesuai untuk kita..lambat dgn cepat je..macam kes aku, bila aku dah macam get over daripada terlalu mengharap baru Allah bagi..ni tandanya Allah nak uji aku dulu..bila aku dah tak mengharap Allah kurniakan rahmat dia..sweetnyaaa Allah kan?? :’)

Dan setiap hari aku doa permudahkanlah urusan aku..Alhamdulillah..Allah permudahkan dari urusan nak bayar accom, tarikh fly etc..

So, rakan-rakan sekalian..jangan mudah berputus asa dari rahmat Allah okay..Allah sentiasa ada dan dia tau apa yg baik untuk kita..yang penting DOA, DOA, DOA! J

Sunday, 8 July 2012

officially an IB Survivor!



Assalamualaikum..heyyyyooooooooooo.. J

Okfine..dah dua hari result keluar arini baru nak update..kikikiki..saya sangat malas update blog..mood tu kekadang datang tapi bila sampai part menaip terbantut pulak..huahuahua..

Alhamdulillah..all praise to Allah..dengan izin dan rahmat dari-Nya aku berjaya lepas IB dengan jayanya..tanggal 6th July 2012, results IB Exam May 2012 dah pon dikeluarkan oleh pihak IBO..serious weh..menanti detik 8.00pm 6th July tu <result boleh start check 1200 GMT bersamaan 8.00pm waktu Malaysia> serious jantung macam nak terkeluar..tapi online totap online..ye la..nak tau update..sepanjang online tu dengar la cite-cite yg Yong Yong dapat 45! Na’im dapat 44..etc etc..yg paling cuak rasa nak pengsan bila dengar khabar yang 55 orang tak lepas 35 points.. >.<

Masa dapat tau 55 tak lepas terus rasa, ntah-ntah aku salah sorang daripada 55 tuu..Ya Allah..serious rasa nak nangis pon ada..ye laa..aku sendiri tak yakin dengan exam aritu..Math Paper 2 memang kelaut ah..soalan 10 tak dapat jawab kot..sedihh..memang lepas tu dah ingatkan diri, melepas la 7 Hajar oii..6 tu pon hopefully dapat..next, Chem..Paper 2 dia, Ya Allah soalan tak la susah sangat pon tapi aku tak berapa nak boleh jawab..masa tu rasa nak nangis je..kecewa teramat sangat..tambah-tambah bila tengok orang lain kata, “eh, Paper 1 tadi susah kan?”..aku macam apakah??paper 2 tutak susah ke?? bagi aku susah sangat..pastu banyak je yg salah..memang cuak kalau tak lepas 6.. L

Malay Paper 1 pulak lepas jawab terus hilang rasa confident tu..baru sedar yang aku macam tersalah jawab..sedih pon ada..naseb la Paper 2 sempat mintak tips brader Amirul sebab dia cakap Malay subject favourite dia..memang dasyat dia ni minat Malay kot..so, Paper 2 tu ada la confident sket..tapi bila pikir markah 7 Malay tinggi ke langit, harapan tu macam tinggal harapan je laa..ye la..mana tak nya..7 kena dapat at least 24 out of 25 marks..tak ke gile! So, targetnya hanyalah 6..

Econs pulak..pon sama..ada kisah tragis yang mampu mengundang air mata..aku tersalah jawab kot Paper 1 soalan (b)..uwaaaa..dia tanya kenapa deflation lebih teruk effect dia daripada inflation..aku langsung tak cakap inflation kot..fokus kat deflation jeeee..dah la markah 15..aku agak paling tinggi aku boleh dapat 9 je..half of it..and dah tentu-tentu laa jawapan aku tu banyak goreng je..nak dapat 9 tu pon cam angan-angan Mat Jenin jeee..sobs sobs sobs..so, aku doa sangat mintak bagi dapat 6 cukup-cukup makan pon jadilah..
English boleh la tahan..aku target 6 je sebab English sangat susah nak skor..tinggi markah nak dapat 7..rasa-rasanya lepas la target kot lepas jawab tu rasa confident sikit laa..tak banyak ponn..

Last payyyyperrrr, Biology..okay..Paper 1, Paper 2 rasa okay laa..boleh kot dapat 7..rasa je laa..last day exam tu Paper 3 je tinggal..ya Allah..soalan dia tak sangka soalan camtu yg naik..yang aku tak focus pulak yang naik..langsung takde pasal Oxygen Dissociation Curve, Bohr Shift sume tuu..takdeeeee..keluar pulak pasal absorption of food bla-bla-bla..memang aku jawab kelaut weh Paper 3..sentapp rasa..tapi disebabkan masa tu last paper..last day..so, chill je lah..tambah pulak esoknya Abah datang amik barang..lusa tu ada class trip..terubat la konon luka di hati..kekekeke..

Disebabkan kebanyakan paper aku rasa sangat low self esteem..eceyyy..so, aku hidup dalam kenevesan sepanjang menunggu result keluar..a day before tu macam ayam berak kapur aku ni..selera makan pon hilang..<over!>

Tapi serious la weh..menunggu result IB ni sumpah lagi neves daripada result SPM..SPM tuu sangat la tak apa-apa bagi aku..IB ni kalau tak lepas rasa cam sedih sangat-sangat-sangat kot..

Dan sementara menunggu detik 8 malam tu chat dengan Ijam..dan Ijam selaku IRP Leader aku telah menyebabkan aku kembali normal..dia cakap “jangan la risau Hajar..kau lepas requirements MARA..Zaki ngan Hanis pon..Cuma exact points aku tak tau..”

Lepa s dia cakap camtu aku pon happy la balik..Alhamdulillah..kiranya malam tu tinggal nak tau exact points laa..bagi aku dapat cukup-cukup 36 without bonus points pon dah okay dah..at least lepas requirements university kan..

Dan tiba di detik 8 malam tu aku cek la dan Alhamdulillah..rezeki Allah..sangat terharu dengan result aku.. J
Out of 42 aku dapat 38..and out of 3 bonus point tu aku hanya berjaya dapat 1..so, overall 39 points..paling tak sangka EE Chemistry dapat B..Alhamdulillah..serious weh..Chem kot..taon lepas paling tinggi C..kira okay la dapat B dengan last minit punya usaha tak tidur sepanjang malam jadi zombie..hahaha..Malay ngan Econs 7 tu tak sangka langsung..Malay dah la ramai 6 tetiba aku dapat 7 sangat tak sangka..hehe

klik untuk tumbesaran :)

Dan sangat-sangat bersyukur dengan result yg aku dapat..memang Allah tolong sangat-sangat..bersyukurnya ya Allah..dulu Allah tolong masa SPM dan kali ni Allah tolong lagi untuk IB..so, kepada semua..ingat laa..pengharapan dan pergantungan tu hanya pada Allah okay??jangan bergantung pada yang lain..doa banyak-banyak insyaAllah Allah akan tolong..jangan berputus asa..

Kepada kawan-kawan yang lepas requirements Uni as well as requirements MARA, tahniah dan selamat maju jaya..untuk classmates terchenta, M10D..tahniah untuk korang jugakk..IRP Bulat Diva Gedik Meletop jugak tahniah lah! Tak sia-sia usaha kita buat IRP every nite kan??haha..rindu kot nak ber-IRP ngan korang <Hanis, Ijam, Zaki>..

Kepada yang kurang bernasib baik, jangan berputus asa..aku tau easier said than done..tapi tolong la jangan berputus asa dari rahmat Allah k..setiap yang berlaku tu pasti ada hikmah dia..aku harap korang stay strong..
Kepada semua yang turut sama mendoakan kejayaan aku, terima kasih banyak-banyak..jasa korang hanya Allah yang dapat balas..terutama sekali Mak Abah, adik beradik, kawan-kawan..senior-senior yang sangat supportive! Terima kasihhhhh.. J

Kepada juniors <konon depa baca lettew> ..IB ni tak senang tapi korang kena selalu ingat..korang terpilih tau nak buat IB..Allah pilih korang sebab dia tau korang mampu..and selalu ingat yang KMB bukan hanya tempat untuk graduate with IB Diploma in hands okay..ini tempat korang nak cari chenta Allah tu..lambat ke cepat ke bukan masalah dia..IB ni mampu buat korang sedar yg pergantungan kat Allah tu suatu benda yang sangat penting! If He brings you to it, He will bring you through it! All the best! Treasure your time there..serious korang kan rindu KMB bila dah habes nanti..tak tipuu..

Semoga dengan apa yang Allah kurniakan ni membuatkan aku lebih dekat dengan Dia..semoga aku lebih mengenali Islam itu di bumi asing kelak..semoga rahmat Allah terus bersama kita..semoga aku tidak kufur nikmat dengan segala rezeki pemberian-Nya.. Alhamdulillah J

Thursday, 28 June 2012

beratnya tanggungjawab T__T



Terbiar lagi nampaknya blog ni..hohohoho..nak  bagi alasan busy sangat laa tak valid kan..IB dah habes, EE takde dah nak disiapkan, TOK tak lagi mengganggu..Lab reports pon takde..terlalu banyak masa yang ada tapi tak tau apa yg aku buat..haihh..betul laa apa yg disebutkan dalam hadith Rasulullah SAW <rakan-rakan, sila selawat ye..dapat pahala..hihi> dua nikmat yang manusia selalu lupa, nikmat kesihatan dengan nikmat masa lapang..

Terpanggil nak hapdate pon sebab sesuatu yang terjadi dalam jangka masa seminggu ni..sedikit sentap jiwa aku nampak gayanya..seriously..rasa loser gile.. T__T

Korang penah rasa di’reject’??

Kot suka laa direjek cam mana pon..kasih atau cinta tak berbalas ke apa ke..tapi yang pasti aku baru rasa perasaan tu..rasa sangat sentap k..pedihnya ya Allah..

Alkisahnya bermula di facebook laa..ada satu kes tu pelumba Moto 2 negara kita naik podium duk main sembur-sembur arak pulak dengan pelumba-pelumba non-Muslim..kita as a Muslims mesti laa tak puas hati kan??rasa cam apa tujuan dia buat camtu..dan aku sebagai seorang yg prihatin <ceycey, bajet..hahaha> terpanggil la untuk sama komen..dan masa komen tu muncul satu watak yang berselindung di sebalik nama yang aku kompem ah kalau korang tengok automatically korang akan rasa dia non-Muslim..dia ni kemain back-up action mamat tu duk main sembur-sembur arak..ayat dia boleh buat orang panas hati..aku pon click la dekat nama dia si pengkomen tu..tengok religious view dia I Love God..okay..tengok pulak description religious view dia tulis “All religions worship THE ONE & ONLY GOD.Besides,no religion is an absolute one”, aku pon rasa dia ni non-Muslim..tapi masalahnya dia ni pandai pulak nak bercakap pasal al-Quran, sunnah, ijmak, munafik..terms yang orang Islam je selalunya tau..aku tak tau la dia ni atheis ke atau pon dia ni masih question agama anutan dia sendiri..aku try cakap ngn dia apa yg aku termampu tapi dia ni lantang bersuara <komen sebenarnya..hahaha>..sampai satu tahap tu aku rasa sedih macam nak nangis sebab rasa cam aku tak mampu langsung nak berhujah sampai dia at least terima sikit pasal Islam..sedih..rasa direject..pedih.. T__T

Lepas jadi camtu aku pon tanya kat Aida, opinion dia..Aliah pon sama komen..dia cakap biasa la tu..memang ada dan wujud manusia camtu..just lakukan tanggungjawab kita sebagai dai’e di muka bumi ni k..at least kita cuba menyampaikan..itu hak dia nak terima atau tak..sedikit sebanyak aku tersentuh jugak la dengan apa yang Aliah cakap..paling terkesan bila Aliah cakap, sabar je laa..Rasulullah SAW dulu lagi teruk kena..masa tu terus rasa *dush* amik kau..Rasulullah dulu tak penah give-up k..kau Hajar, baru sorang argued dah nak emo terlebih..pehal??ish ish ish..

Bila jadi macam ni, terus aku muhasabah diri balik..macam mana ni Hajar oii..tugas sebagai pendakwah tu semua orang pikul tahu??susah macam mana pon kena buat..tujuan hidup kita KHALIFAH dengan IBADAH..dah tau diri tu tak cukup baik kenapa still tak usaha sungguh-sungguh supaya jadi lagi baik??banyak ilmu agama yg kena dalami..ni baru sikit..kalau one day ada non-Muslim argue lagi pasal Islam nak buat apa??terdiam lagi??senyap terus??tak mampu nak cakap apa-apa lagi??tak ke rasa bersalah tak dapat pertahankan Islam??beratnya ya Allah..berat..sangat berat.. T__T

Teringat pulak firman Allah, “Berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah.”

Berat macam mana pon kena buat! Jangan cari alasan..nak tunggu sampai jadi baik sampai ke sudah la tak berdakwah..okay, aku tau semua pon rasa term berdakwah tu terlalu berat..rasa macam ustaza-ustazah pulak kena berdakwah..okay fine, change it to something lighter, “menyampaikan”..kita patut menyampaikan..baik ke tak kita, tugas menyampaikan risalah Islam tu ada pada kita..nak dapat pahala kan??cukup-cukup la dengan alasan susah tu..buat sikit-sikit..tak banyak sikit..mana tau dengan apa yg kita sampaikan tu hati orang tersentuh..hidayah tu Allah yg bagi..kena ingat..

Aku paham, susah kan nak tegur kesalahan atau pon menyampaikan syiar Islam pada orang lain??susah..memang susah..sangat susah..nak menyampaikan sesuatu dekat orang yang terdekat dengan kita lagi susah kan??dekat adik beradik atau family members sendiri lagi la susah tahap petala ke lapan..susah tahap maksimum..satu je cara paling mudah nak berdakwah dekat family members ni..wujudkan qudwah hasanah..contoh yang baik..contohnya banyak..solat awal waktu..pakai stoking bagi yang perempuan..bertudung dengan sempurna..

Dekat kawan-kawan sendiri pulak macam mana??mungkin susah jugak..tambah-tambah bestfriend(s) sendiri..gila kau nak terus tegur cam, “Apsal tak pakai stoking?”..kompem ah dia sentap..kau pehal..ingat kau baik sangat??alim sangat..ha, tak pasal perang dunia meletus kang..nak tegur kena pandai mengikut situasi..jangan aci redah kot suka kau je..berhikmah k..jangan buat orang yg nak ditegur tu terguris sampai last sekali dia pilih nak rebel istead of dengar nasihat kita..setiap orang lain..kita pandai tackle dia..dan yang ditegur pulak kena berlapang dada k..aku tau bila orang tegur, sentap tu tak banyak sikit mesti ada..ala, kita manusia normal k..memang macam tu..tp kena ingat orang tegur untuk kebaikan kita..hehe

So, kawan-kawan yang baca blog ni..hihi..jom la pakai stoking..menutup aurat tu wajib..tudung tu biar la bawah dada k..nak bergaya boleh tapi biar la bertepatan dengan syarak..jangan pakai baju ketat..lengan tiga suku ke..tak elok tu..aurat..aku pon tak baik mana..alim langsung la tak..masih cuba menjadi baik..semua orang pon jauh disudut hati dia ada keinginan nak jadi baik kan?? J

Jadi kawan-kawan semua..jom la mujahadah k..tarbiyyah diri..jom menyumbang sesuatu kepada Islam..ingat laa..Islam memang akan menang nanti..janji Allah tu pasti..so, ingatla yang kita berjuang demi Islam ke tak ke, memang Islam akan bangkit..so, kita kena la rebut pahala menyumbang sesuatu kea rah kebangkitan Islam..taknak la jadi lebihan dunia je..tahu lebihan dunia tu apa??macam potong carrot, tiba buang kulit dengan hujung dengan pangkal dia kan??ha, tu la lebihan..useless..makan nasik, kita buang tulang-tulang sume..ha, tu la lebihan..takde manfaat..dia ada ke takde ke, kita tetap boleh kenyang..and kadang-kadang lebihan dunia ni boleh membantutkan perkembangan Islam tu sendiri.. J

p/s: Insan yang berkata-kata jugak tidak sempurna..terlalu banyak compang-campingnya..masih cuba memperbaiki diri..mendekatkan diri kepada Allah..masih cuba memperbanyakkan amalan sunat..kita buat amalan sunat bukan sebab kita baik tapi sebab kita nak jadi baik.. J

pp/s: Usrah M10D malam ni..rindu nak berbulatan gembira, berkonferens riang dengan mereka-mereka semua.. J



Saturday, 12 May 2012

KMB: Bukan sekadar IB #1

*fuh fuh <tiup habuk> ..bersawang-sawang dah blog ni..diabaikan oleh empunya blog gara-gara demam IB Exams>



I’m in the midst of IB Exams..entry ini dibuat untuk menyimpulkan kenangan2 dekat KMB terchenta..disebabkan terlalu banyak yang dipelajari di KMB ni, terpaksa buat tajuk entry KMB: Bukan sekadar IB #1..hehe

Untuk entry #1 ni aku nak cerita dulu pasal benda utama yang aku dapat kat sini..selain daripada belajar 6 subjects, diperkenalkan kepada subject Economics <padahal nak amik Medic>..alah, positif la Fatimah Hajar..ilmu jugak kan??cuba jangan nak limitkan diri sendiri..kata macho+cool..hohoho..

So, benda utama yang aku dapat sebab masuk KMB ialah TARBIYYAH..seronok weh menjadi insan terpilih untuk mengenal Allah dengan lebih dekat..KMB tempat aku jatuh chenta dengan Allah..mungkin chenta aku tak sekuat orang lain yg dah lama join usrah+tarbiyyah tapi tetap bersyukur Allah bukak pintu hati nak terima tarbiyyah..teringat Kak Nad pesan sebelum dia keluar KMB..

“Tarbiyyah diri awak, Hajar.”

Masa dia cakap macam tu serious aku menangis..tak tau la kenapa..mungkin aku rasa bersalah sebab asyik tolak tarbiyyah padahal bape kali dah Allah bagi chances kat aku..Kak Nad ajak pegi daurah semua asyik bagi alasan..menyesal bila pikir sekarang weh..lagi bersalah dengan Kak KD..nampak sangat secara terang-terangan aku tolak tarbiyyah tu..tapi benda paling utama aku rasa bersalah dengan Allah..sebab Dia dah banyak kali ketuk pintu hati aku..suruh aku berubah..tapi aku asyik nak ignore je ketukan2 tu kan..sampai la ada orang share..

“Allah akan selalu ketuk pintu hati kita..kita grab chance tu bila Dia ketuk..jangan tunggu sampai one point Dia takkan ketuk dah..”

Tapi Alhamdulillah, aku berjaya gagahkan diri sendiri, paksa diri berubah sikit demi sikit..dah berjaya pakai stoking sebab kerelaan hati sendiri..dulu kat Taiping wajib pakai stoking..sebab rule..kan dah nampak sangat pakai stoking sebab rule, sebab orang lain dan bukan sebab Allah takkan berkekalan..masuk KMB selalu je tak pakai stoking..sampai la hati sendiri bersuara..sampai bila nak buat dosa kering sebab tak pakai stoking..Alhamdulillah, aku berjaya..dan harapnya mampu mengekalkannya sampai bila2.. J

Dekat-dekat penghujung IB ni classmates aku pon selalu ajak puasa, usrah, itfar..sweetnya ukhwah.. kat sini aku rasa ukhwah yang disebabkan Allah, bukan sebab lain..bila kita bersahabat sebab Allah feel dia lain..rasa nak sama-sama jadi baik..berubah kearah kebaikan..nak berjaya sama-sama..tak pentingkan diri..best kan??

Terkesan dengan kata-kata Nana:

“Secara generalnya, semua umat Islam menunaikan yang wajib..contoh, solat 5 waktu, puasa..so, kita ngan dorang takde beza..kita kena buat something so that Allah perasan kehadiran kita..kita kena usaha la buat yang sunat..contoh solat sunat rawatib, dhuha, puasa isnin khamis, baca Al-Quran, Al-Mathurat..”

Nak jadikan amalan sunat sebagai amalan harian memang susah..undeniable..tapi kita kena cuba paksa diri..kalau tak sampai bila pon takkan buat..

Kat KMB jugak ada Kulsem..right after Mahgrib..dalam pukul 8 cmtu..aku gagahkan diri untuk pergi kalau berkesempatan..ni laa satu-satunya cara nak dapatkan makanan ruh lepas study dan melagha dari pagi tu kan..macam-macam yang aku dapat..bukan setakat ilmu..sekali ngan ayat chenta dari Allah.. J

Banyak lagi yang aku dapat actually, nanti aku sambung untuk #2 ehh..nak kena sambung study..minggu depan ada Malay A1 Paper 2, Economics Paper 1 and 2 and Biology Paper 1, 2 and 3..doakan yang terbaik untuk aku..moga Allah permudahkan segalanya..

p/s: Pena telah terangkat dan lembaran telah kering..semuanya dah ditetapkan..usaha ke tak usaha ke results masih kekal sedemikian rupa..usaha kita tu bernilai dekat akhirat nanti..jangan malukan diri sendiri..jom usaha sebab Allah tak tengok hasil..Dia nak tengok usaha kita..Man Jadda Wad Jadda.. J

Tuesday, 13 March 2012

saje-saje update!

Assalamualaikum..
Lama gila dah tak update blog kan..busy lah lately..banyak benda nak story tp bab nak taip menaip ni punyalah pemalas kan..naseb lah aku ni takde bakat menulis..kalau lah aku berminat nak buat novel, memang tergendala selama-lamanya lah kot..buat dua chapter pastu stop..last-last cancel tak jadi tulis..hahaha..
Okay, let’s start off with JERSEYYYYYYYY..yeahh..akhirnya aku berjaya jugak dapatkan satu jersey..and I’m proud to tell you guys that I’ve bought a MALAYSIA AWAY jersey..senang cite jersey Malaysia yang kaler biru tu la..hahaha..punya lama mengidam..aku beli online je..jersey tu Gred AAA Thailand..95% menyerupai ori okay..harga RM50 sebab long sleeve..yang short sleeve RM40 je..kalau yang ori jangan harap la dapat harga RM50..kalau takde RM100 and above jangan rapat dekat jersey ori tau! Hahahaha..and satu lagi..credit untuk KAKAK kesayanganku yang kena pau RM50 untuk bayar jersey ni..jahat kan aku..menggedik nak jersey pastu pau duit kakak aku..hehehe..

Okay next, arini episode terakhir VANILLA COKLAT..cite favourite aku..okay fine, cite ni sangat lah menunjukkan kemungkaran kan..sebabnya dorang ni bukan nye husband and wife betul-betul pon..pastu duk pegang-pegang peluk-peluk..alahai..sebab aku dah follow cite ni dari awal so aku teruskan je la sampai episode last kan..and lepas ni there will be no more distraction on Tuesday’s night..hahahaha..okay, sangat penting untuk elakkan distraction sebab sekarang ni sangatlah crucial time..sebulan lebih sikit je before the IB exam..phewww..gila cuak cam hape ni..takut weh..seriously.. T_T

Up next, I’ll be having another interview by the end of this month..Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI)..frankly speaking, ni medical school paling bagus dekat Ireland laa..tapi susah nak survive dekat sini..and serious cakap aku tak penah pon terpikir nak apply RCSI..tapi disebabkan aku ni masih diawang-awangan tanpa placement and Dr Saai dah bagi another chance for interview, why not aku cuba je kan..rezeki tu Allah yang tetapkan..and who knows if Allah dah tetapkan aku belajar dekat RCSI..semua tu ditangan Allah..sekarang ni aku just doa yang terbaik je..apa-apa pon keputusan dia aku terima..bdw, lupa pulak bagitau..RCSI ni bukak cawangan dekat Malaysia and Bahrain..and dengar cite nya MARA will send student to Ireland and Bahrain..and RCSI yang tentukan sama ada that student will go to Dublin or Bahrain..and aku sendiri mestilah wish to go to Dublin kan..tapi kalau dapat Bahrain apa je la pon aku boleh buat..dah-dah..biar Allah yang tentukan..interview pon belum lagi takyah pikir jaoh sangat..hahaha

Last but not least, sekarang ni aku tengah syok layan Shut Up Flower Boy Band..another exciting Korean drama.. I should have restrain myself from Korean stuffs kan..tapi serious tak boleh resist cite ni..it’s just too exciting and best gileee..it’s all about music tapi banyak jugak pengajaran yang aku dapat dari cite ni..antaranya, selain family kawan-kawan la yang support korang susah dan senang..Sometimes you just need to sacrifice for the sake of others and it hurts you but you have to pretend that you’re okay..kadang-kadang korang tak tau masalah orang lain and you jump into conclusion and buat assumptions and you don’t even know that it hurts that person..and kadang-kadang kawan korang ada masalah and dia taknak share dekat korang sebab private matter but actually korang tertau la pulak pasal benda tu..korang taknak directly cakap kat dia korang tau..so, korang terpaksa guna cara yang tak sepatutnya so that kawan korang tu buat decision yang sepatutnya instead of pikir pasal assumptions orang..

Banyak lagi tapi aku tak larat nak taip..nanti-nanti lah eh..

So, secara conclusion nya sayangi kawan-kawan korang..kita kena saling bergantungan antara satu sama lain..kalau ada yang tergelincir dari landasan yang betul kita kena tarik dia balik so that dia tak terus hanyut..andai kata korang nak berubah menjadi lebih baik, ajak kawan-kawan korang dan pastikan dorang tinggalkan benda-benda maksiat..and if you wanna change for good and you’re not strong enough to persuade your friends to follow you steps, then the only thing left for you is slowly breakaway form that friend(s)..bukan bermaksud korang putuskan ukhwah tapi korang menjauhi dorang sebab dorang mungkin akan menyebabkan korang kembali kepada maksiat..ni aku dapat dari novel Ikhlas A.K. J

Okay peeps..till next time..bye..Assalamualaikum.. J

Friday, 3 February 2012

ini mungkin bukan yang terbaik! :)

Finally, the IUMC interview’s result has come out and I didn’t get it. Yes I didn’t get it. Sedih? Mesti la kan. I’m a normal being mesti la sedih. And the saddest part was when you know that most of your classmates which are the Ireland-bounded students got the offer and you are the minority one which didn’t get it. Tapi ntah kenapa air mata cam tak nak gugur je. Aku sedih tak dapat tapi takde la sampai ke tahap nak menangis. I’m trying to think positively. Allah dah tetapkan rezeki kita kat muka bumi ni. Ada la tu rezeki aku kat mana-mana. Ramai je yang tak dapat actually. 52 yang dapat conditional letter. 18 lagi reserve list. So, ada 100 orang yang tak dapat and I’m one of them. mungkin aku patut buat post-mortem tentang diri aku sendiri kan? Ada la tu part yang aku kena betulkan. insyaAllah aku yakin dengan rezeki yang Allah tetapkan. Tak guna pun nak menangisi kegagalan dapat conditional offer ni. Tak bawak kemana pon. Cumanya, part yang aku tak berapa nak gemar ni pasal orang sekeliling aku. Me myself tak rasa sedih mana pon. Aku cuma tak sampai hati nak bagitau mak je. Mak ngan Abah tak paham sangat cara placement ni and bila aku cakap tak dapat IUMC dorang macam rasa aku tak dapat fly <nauzubillah>. Part nak explain tu yang payah. Plus, ramai orang ingat aku dah kompem dapat g Ireland which is not. Ni yang menyampah ni bila expectation orang kat aku tinggi melangit. Haihh. Lagi satu aku selalu nasihat kan diri aku sendiri yang aku sepatutnya tak terlalu memikirkan pasal outsiders. Means masyarakat keliling yang suka nak tengok kegagalan orang lain kan. Serabut je. Lagi satu bila tak dapat IUMC ni tetiba aku macam dapat semangat baru. Semangat untuk strive for the flying colours results in IB so that aku akan dapat offer nanti. insyaAllah. Lagi satu benda ni buat aku sedar yang lately ni aku dah macam semakin jauh dari Allah. Aku dah macam detach dari Allah and terlalu dissolve dalam duniawi especially IB kan. Aku patut guna masa cuti yang ada ni dengan sebaiknya. Betulkan iman akuyang nipis  yang semakin nak terkoyak ni and at the same time siapkan EE, ToK, prepare for IOC. Placements sume tu letak ke tepi. Allah tau apa yang terbaik untuk aku. This is not the end of the world pon. Aku sepatutnya risaukan  my life hereafter yang pasti ade sedangkan hidup ni belum pasti lagi. Positifkan hati anda wahai Fatimah Hajar. J

Saturday, 28 January 2012

bila kesabaran teruji

Assalamualaikum. Hey guys! Ade pembaca ke ntah belog aku ni? Hahaha. Okay basically disebabkan aku dah tulis kan dekat entry before ni nak update pasal kisah stress petala ke lapan aku sepanjang dua minggu lepas. So, here it is! J

Okay. Dimulakan dengan berita submissions EE, ToK, IA dan sebagainya. Punya la banyak kan kena submit, kena turnitin. Haihhh. Tambah pulak aku ni the greatest procrastinator. Mampu? Hahahahaha. Maybe some of us, I mean IB students specifically KMB students yang dah siap bapak awal gile kan sume benda ni. Actually, settle awal-awal everything la bagus kan. Takde la kelam kabut cam hape je. Tapi dah ditakdirkan aku ni pemalas dan suka bertangguh ni la akibatnya.

So, ari khamis before cuti CNY tu Mr Afiq, my EE advisor texted me saying that EE full kena hantar esok pagi. I was like omaigad. Banyaknye kena siapkan ni. Okay, kompem la tak tido malam tu kena siapkan EE. No need to merungut la sebab salah sendiri asyik bertangguh. Ha, padan muka. Hahahaha.

Aku pon stay up la, berjaga sampai ke pagi menyiapkan EE. Sampai 6.15 kot. So, bila dah stay up kau akan jadi separuh siuman la. Ala-ala zombie gitu. Petang tu pulak nak balik rumah naik ETS ngan kakak aku. Disebabkan tiket lambat gak la 9.30 pm, so kakak aku ajak pegi ofis die dulu. Aku pon nak ERL dari Putrajaya Sentral turun Bandar Tasik Selatan. And dari situ aku kena amik komuter pegi Serdang. Ni la part yang paling aku geram sekali. Punya la lama aku tunggu, komuter takde-takde gak. Asyik-asyik announcement cakap train mengalami kelewatan dari jadual asal bla bla bla. Masa ni dah laa panas nak mampus, orang ramai pulak. Hati aku ni membara je kan rasa nak tumbuk muka orang je. Serious panas hati time ni. Dalam hati abes kena sumpah seranah laa sume orang masa tu. 

Pastu kakak aku cakap tukar plan sebab dah lewat sangat. So, die yang akan datang TBS tu. Aku pon iyekan and g beli tiket BTS ke KL Sentral. Pastu komuter buat haram lagi sekali. Lambat cam hape je. Masa tu aku dah la menggeletar badan sebab tak tido malam before tu. Train buat hal pulak. Mang cari masalah la kan. Dalam hati dah menyumpah seranah and at the same time cuba sabarkan diri sendiri. Last-last kitorang decide naik ERL. Lepas tu aku terus cakap lam hati, “takkan naik komuter dah la kan lepas ni unless terdesak tahap tak hingat.”

Next, naik ETS patutnya pukul 9.30 sekali delay jadi 10.30. Mak aihh. Masa tu rasa cam nak meletup pon ade. Sabar je laa. Ujian Allah. Takde la besar mana tapi ni pon aku dah macam orang gila tahan marah.

Tambah pulak kes broadband aku. I’m using Celcom Broadband. So, nak dijadikn cite terminate sebab tak bayar lagi. Kakak aku bayarkan dekat satu kedai tu. Dekat area Sungai Siput la. Sekali still tak boleh guna jugak even after 24 hours. Ape cite. My parents pegi kedai tu tapi dah tutup sebab masa tu dalam pukul 6 camtu la. And orang kedai sebelah tu cite pulak yang kedai tu ada masalah sket. Banyak kes-kes pelik yang tak berapa nak sedap dengar la kan. Aku pon lagi laa nak marah.

And next day tu Abah ngan Mak pon g kedai tu. Okay, kedai tu dah bayarkan dah. Aku pon call la Celcom Center suruh dia sambung balik broadband aku. Sekali Pegawai Perunding Pelanggan <something like that> tu mak aihh perangai cam hape je. Buat aku emo nak marah je. Die pon emo sekali. Last-last dua-dua emo then aku suh kakak aku yang call kan mintak sambung.

Basically, conclusion die kat sini ialah, aku bukan la seorang yang penyabar. Aku cepat naik hangin. Maybe sebab genetic abah kot. Hehehehe. Tapi serious, jangan cabar kesabaran aku kalau taknak kena sembur. Kalau tak sembur direct pon kau memang kena sumpah seranah berbakul-bakul dalam hati aku. Seriously. And aku tau yang sikap aku ni tak bagus. And aku sendiri pon dalam usaha nak kawal keemoan dan kekurangsabaran aku ni dengan sebaiknya. insyaAllah. Doakan aku mampu menjadi insan yang lebih baik, yang lebih sabar dan mampu mengawal perasaan. insyaAllah.

p/s: Adik aku dapat MRSM Tun Ghafar Baba (TGB) Jasin. Aku dalam proses menyiapkan EE and ToK. Lepas ni hidup aku akan lebih aman. Results IUMC dengarnya bakal keluar next week. Doakan aku rakan-rakan. J

Wednesday, 25 January 2012

bila hati terpaut dengan Vanila Coklat

It has been long since I’ve updating this lame blog. Hahahahaha. Punya la busy kan IB ni sampai takde masa nak update. Kononnya la. Hahahaha. Ye la. Prinsip aku kalau nak update kasi panjang and gempak sket la. Kalau setakat entry-entry picisan baik tak yah kan? Eceyyyy. Bunyi gempak tak hingat. Hahahaha.

Banyak nye la yang aku nak story actually. So, let’s do it one by one okay? Kali ni aku nak story pasal VANILA COKLAT. Okay, aku ni jenis yang susah sket nak minat drama-drama melayu. Bukan la kata aku ni bajet ke apa tapi memang hakikatnya macam tu. Maybe jugak sebab hati aku dah terpaut kuat kat cite Korea. Bila nya aku nak insaf ntah. Haihh. I’m still trying by the way. Trying to restraint myself daripada cite-cite Korea sume ni. Hope one day bakal berjaya. insyaAllah.

So, aku dah tangkap cintan la dengan Vanila Coklat ni. Selain daripada Adamaya dulu kan. Tengok Adamaya dulu kemain ni nak future husband baik cam Adam. Ntah hape-hape ntah. Hahahaha. So, basically Vanila Coklat ni ada la ala-ala cite Korea sikit kan. Maybe tu la factor utama aku minat nak tengok cite ni. Plus, pelakon-pelakon die pon not bad kan. Bagi aku si Aiman tu kira stok-stok handsome laa kat Malaysia ni. Eceyyyy. Hahahahahah. Izara tu pon comel je kan. Sesuai la. Hahahahah.

So, bagi yang tak tengok cite ni meh aku kasi tau briefly pasal synopsis die <yang aku pon cilok kan blog mana ntah>. Kisah die simple je. Umur muda gile 19 and 20 pastu parents jodohkan sebab keluarga. Padahal dorang ni dari kecik tak boleh nak ngam. So, banyak la konflik-konflik antara dorang tambah-tambah lagi dengan perangai si Zara yang panas baran tahap tak hingat tu. Over gile. Spoilt nak mampus kot. Aku rasa ending die sume boleh predict kot. Kinda cliché story kan tapi still orang suka. Hahaha.

Skang ni baru episode 6. Which means ade 7 episode lagi. Nak kata punya la aku suka cite ni siap download tiap-tiap minggu. Kau mampu? Hahahaha. Cite ni comel gile. Sebab tu aku suka. And airing time die sama dengan Bicara Hati adaptasi novel tu tapi hati aku lagi terpaut dekat Vanila Coklat kot. Hahaha.

Okay. Got to go. ToK essay menanti untuk dibereskan. Next entry nak story pasal dugaan yang menguji kesabaran aku di tahap petala kelapan sepanjang dua minggu ni. Okay. Chow dulu. Bye. Assalamualaikum.