Wednesday, 24 August 2011

guitar!


<p>One of main advantages of <a href="http://www.guitarplayerworld.com">learn guitar</a> courses is that you can learn and play the guitar wherever and whenever you want. This is the magic of self paced learning, where your life and normal duties or responsibilities do not have to be on standby just because you want to learn a new skill. With traditional music schools, teachers and classes, everything is pre-set on fixed schedules.</p>

<p>With online learning, however, there is perfect flexibility in terms of when and where you want to learn. If you feel like getting into the guitar lesson at night within the comfortable confines of your home, you can do so without any hassle. One of the best resources for <a href="http://www.guitarplayerworld.com">learn guitar</a> tutorials is available at <a href="http://www.guitarplayerworld.com/">http://www.guitarplayerworld.com</a></p>

Friday, 12 August 2011

segalanya di tangan Allah. Alhamdulillah. Terima kasih Allah! :)

After waiting for a long time, the placement list is finally out. Aku dapat IUMC. It’s not DAPAT actually tapi bound under IUMC. Alhamdulillah, all praise to Allah. Aku mintak UK as my first choice tapi tak dapat. Tapi serious td ms dapat tau tak sedih pon. Sumpah tak tipu. Sebabnya aku dah tetapkan expectation yang tak terlalu tinggi untuk dapat UK. I’m not an excellent student, so it’s okay la. Lagipun my mock interview was not that good la. Hahahaha.
Right now, things that lingered around my mind is my English. Haishhh. I don’t know what is wrong with my English. It’s getting worse and worse. ENGLISH, ENGLSIH, ENGLISH. Dah la amik HL. So, at least I have to get 6 for my English. Dah dua sem berturut-turut I got 5.
Takpe la. Dah set dalam otak taknak pikir pasal placement sgt. Right now, I should focus more on my EE, IA as well as ToK. Not to forget IOC, oral and bla bla bla. >.<
Untuk semua, I wanna share something with you guys. I think the MAIN reason why I didn’t felt sad when I knew that my name wasn’t in the UK bound list is that, everyday after prayer and during my last sujud for each prayer, I keep on praying to Allah to give me a strong heart, to accept everything that has been fated for me and believe that He knows the best for me. So, guys. Here the result. I’m happy with what Allah has given to me. Alhamdulillah. Thank you Allah. J

Wednesday, 3 August 2011

childhood days! tiada tandingan :)

Actually, entry kali neh nak cakap pasal zaman childhood aku. Bagi aku zaman tuh sangat best and it was one of the sweetest memories in my life.
Aku terdetik nak wat entry pasal childhood neh coz masa kitorang sembang-sembang pasal zaman childhood, Fatin kate aku samseng gile. Hahah. Samseng tak samseng korang baca la entry neh sampai habes and then nilai sendiri. Heheh.
Zaman childhood aku paling bes kot compare ngan dorang berempat. Maksud aku compare ngan Aida, Fatin, Suzie and Nana. Ye, aku takde pengalaman melancong ke luar negara atau pegi konsert artis feveret aku. Tapi pengalaman aku masa kecik-kecik memang takleh di beli di mane-mane. Tesco takde, Giant pon takde. Apatah lagi TF Value Mart. Wakakaka.
Masa kecik-kecik kawan sepermainan aku kakak aku yang no.2 ngan sepupu aku alip. Masa tuh aku paling muda la. 6 ke 7 tahun camtu. Zaman tuh majority sebaya ngan kakak aku. Umor lam 12 ke 14 tahun. Dorang2 yang penah jadi kawan sepermainan aku majority dah kawen siap ade anak sorang dua dah. Kakak aku tu pon menunggu masa je. Hahahaha. Kire aku maknae a. hehehe. Tapi maknae-maknae pon aku neh player kesayangan kot. Lincah kan. Heheh. Antara jaguh-jaguh kampong masa tuh aku, kakak aku, azuan, dila, aman dan ramai lagi la. Bayangkan masa tuh budak-budak kampong aku sume pakat kumpul kat umah aku sebab nak main tuju kasut la selalunye. Tak pon main guli. Perghhhh. Syok tahap tak ingat. Kul 4 jek aku dah macam cacing kepanasan. Menunggu mereka-mereka yang terlibat tuk tiba di halaman rumah. Heehe. Kire aku ngan kakak aku organiser a. hehehe.
Bile main game yang kene divide kumpulan contoh nye tuju kasut, galah panjang ataupun kat kampong aku kitorang panggil seladang, tuju tin dan sebagai nye. Mesti ade part yang undi-undi tuh kan? Contohnye aku ngan budak A kitorang akan bincang nak ape. Contoh nye ayam ngan itik. Aku amik ayam die amik itik. Nti  g jumpe ketua kumpulan suruh pilih. Selalu nye ketua kumpulan ade 2. Dorang aku osom and sape yang menang akan pilih dulu ahli kumpulan. Konon-konon la ketua tuh pilih ayam, so aku pon jadi la ahli kumpulan die. Macam tuh la seterusnye. Heheh.
Kalo pemain terlebih sorang, maksudnye 13 ke 9 ke. Akan ada la sorang jadi anak bulan. Selalunye aku jadi sebab aku paling mude. Heheh. Anak bulan neh bes. Die akan masuk team yang menyerang jek. Takkan jadi team yang bertahan. Masyuk a main camtu kan. Hehehe.
Tuh cite pasal tuju tin. Lagi satu pasal main guli. Best gak kot. Terbaekkk. Aku ngan kakak-kakak aku kitorang kumpul guli banyak-banyak. Dan bese nye kitorang sangat pecaye dengan guli yang bertuah tuk diri masing-masing. Memang sayang gile-gile la kat guli tuh. Main guli neh based on individu. Kalo lapan orang main kite decide a nak tahan bape. Contohnya 5 biji. Akan ade 40 biji yang jadi rebutan kat dalam bulatan tuh. Turn jalan plak ikut lat ta li lat. Kalo yang terer dapat lak turn first, mau kosong bulatan tuh masa tibe turn korang. Huhuh. Bile zaman guli da berlalu, kitorang pon simpan la guli tuh kat stor. Tanpa disedari guli tuh makin berkurang dan akhirnye habes langsung. Sape punye angkara??? Bapak aku yang sapu kasi licin guli tuh. Die menoreh. Banyak betol beruk kt kebun die, so die gune guli tuh buat peluru lastik nak kasi halau itu beruk. Hahahah. Habes la kisah guli.
                Actually banyak lagi kisah aku dan zaman hingusan aku ni. Tapi penat la nak taip. Nanti2 la aku sambung eh. Hehehe. J

Zaman Sekolah Part 2

Zaman sekolah menengah aku penuh warna warni. Aku agak bertuah sebab berpeluang masuk dua jenis sekolah menengah which is sekolah harian biasa dan boarding school. This entry aku nak fokuskan kat zaman sekolah menengah harian aku.
Sekolah ku yang tersayang, Sekolah Kebangsaan Tok Muda Abdul Aziz yang terletak kat hometown aku Sungai Siput, Perak. Siyes cakap aku bertuah tak masuk boarding school since form 1. Sekolah harian biasa mengajar aku banyak benda. Dan yang pasti zaman persekolahan sebenar lebih terasa bila korang sekolah kat sekolah biase.
Aku study kat sini since form 1 until form 3 aje. Tapi banyak kenangan terindah kat sekolah neh. Macam-macam benda yang jadi dan yang pasti bond aku ngan kawan-kawan aku yang hampir pasti takkan pernah terputus walau apa pon yang terjadi.
Hari pendaftaran form 1 aku dapat kelas 102. Kat STMAA ade kelas Rancangan Khas (RK). Aku masuk kelas RK tapi kelas yang kedua. Diskriminasi! Kelas first majority budak Sekolah Kebangsaan (SK) yang memang aku agak anti dulu. Hahah. Dalam kelas tuh tak pasal-pasal aku kene jadi penolong ketua kelas, assistant kepada Habri. Satu benda yang aku sedih bile cikgu English aku memandang rendah pada sekolah rendah aku. Aku mang tak puas ati a. Dia mana boleh diskriminasi camtu kan?? Huhu. Sedih. Sejak daripada tuh aku bertekad a tuk dapatkan nombor 1 lam tingkatan. Nak kalahkan semua budak SK yang dapat 5A lam UPSR. Aku nak buktikan, budak TEMIN pon leh Berjaya. Alhamdulillah, semua tuh jadi kenyataan bile aku berjaya dapat no 1 lam peperiksaan bulan Mac 2005 sampai la PMR 2007.
Ok. Stop pasal exam. Nak cite pasal kawan-kawan aku plak. Masa form 1 aku rapat gile ngan Ekin. Agak sehati sejiwa a. Hahahah. Towards the end of 2005 kelas 101 ngan 102 kene gabung. So, dapat a kawan-kawan baru yang dulu nye aku kurang ngam. Aku, Ekin, AG, Nisah, Ada, Yanie. Tuh yang pempuan. Yang laki lagi a ramai. Ngan laki senang sket nak ngam coz korang takyah pk sgt pasal nak jaga hati. Dorang jenis yang kool jek. Leh trime.
Masa form 1, kitorang senyap lagi. Cikgu-cikgu kate kitorang pasif. -.-. Pasif la sangat. Hahahah. Naik form 2 sume naik hantu. Jadi hyperactive la plak. Hahahaa. Form 2 zaman jahilliyyah kitorang a. Jahat nak mampus. Kelas kat blok baru. Campur ngan budak form 6. Gedik pon ade. Teruk gile a. Yang power location kelas kitorang yang betol-betol depan tangga. Mang distracted abes a. AG lak yang jenis outspoken. Selamba badak kaco senior2 yang lalu lalang depan kelas. Yang pempuan tak brani nak kaco. Hahaha. Masa neh gak a aku kenal ngan FIRHAN AL-ATHRAS. Die yang tego aku dulu eh. Aku tak kaco die. Huhuh. Aku panggil die Pian. Agak rapat a ngan die. Sampai sekarang pon. Sampai makwe die jeles ngan aku. Plisss. He’s not more than a friend and a brother to me. Kind of adik angkat la. Sekarang die final year kat UMS. TESL. Hebat English kot die neh. PMR dapat 2A jek. Tapi A benda yang power2. English ngan sejarah. Hebat. Hahahah.
Masa form 2 gak a first time aku terminat kat someone. Gatalnye aku. Hahahaha. Aku tak tau a apsal aku bleh minat kat die. Maybe sebab muka die innocent gile, tinggi, handsome a gak walaupon telinga die capang. Hahaha. One more thing kulit die cerah. But now, aku da lost contact ngan dia. Cuti sem arituh aku terserempak ngan die kat TF. Bapak cuak a. Cepat2 nyorok. Oh, tidak. Semua tuh da jadi kenangan je. Hahahha.
Zaman form 3 lak aku da insaf sket. Maybe da jadi matured sket kot. Hahahahaha. But still ade gak a masalah-masalah yang aku created. Satu benda yang aku takleh lupe. Cikgu Kamel ataupon kitorang panggil Chacha. Hahaha. Cikgu neh lawak gile a. sumpah lawak. Masuk kelas die korang takkan ngantuk. Ade jek lawak tahap cipan die wat. Mau ternganga mulut dengar lawak die. Pernah skali tuh die langgar tangan aku, die kate aku raba die. Ampehhhh. Satu kelas kate aku pervert. Ceit. Hahaha. Tapi bes a cikgu neh. Tapi ade gak kes ngan die. Pasal bahas. Die suh kitorang wat persembahan depan budak kelab Bahasa Melayu. Aku ngan Ekin lari. Die terus merajuk ngan kitorang. Padahal esok competition day. Adoiyai. Sebab tuh a kitorang kalah walaupon berjaya dapat pembahas terbaek. Dah la. Takmo cakap pasal ni. Huhu.
Tuh la serba sedikit kisah lower form aku kat STMAA. Macam mane ngan result PMR aku ngan da geng??? Next entry aku gtau skali ngan kisah upper form aku di boarding school.

Zaman Sekolah Part 1

Teringat zaman sekolah dulu. Lawak bila pikir kan balik. Masa aku darjah satu kakak aku darjah enam. Family aku bukan la orang senang, so dari kecik aku dah dididik supaya belajar rajin-rajin dengan harapan dah besar nanti boleh bagikan kehidupan yang jauh lebih baik berbanding dengan apa yang aku ade pada masa tuh. Masa tuh belanja sekolah tujuh posen jek. Dalam tahun 1999. Ingat lagi kakak aku suruh bawak 15 sen. Kitorang share beli nasi lemak untuk breakfast. Masa tuh nasi lemak dan segala macam jenis makanan 30 sen. Makan la kami berdua. Balance duit tuh gune untuk rehat nanti. Hahaha.
Zaman sekolah rendah kalo tak saling mengutuk tak sah. Lawak. Masa tuh abah bela puyuh. Classmate kakak aku kutuk kakak aku puyuh dan tak pasal pasal aku terpalit same dengan gelaran tuh. Ingat lagi antara orang yang paling asyik mengutuk aku Cho. Dulu die digosipkan dengan kakak aku. Selalu kaco aku tiap kali aku lalu depan kelas die. Aku pon dengan semangat kambing gile nyanyi lagu nini cokelat celup, celup celup. Hahahah. Sebabnya ayah Cho neh orang panngil Nimi. Kutukan tuh tak berakhir kat situ jek bile die mewarisi sume bende tuh kat adik die. Tak silap aku adik die Faiz nama nye. Muda setahun jek dari si Cho tuh. Kira aku masa tuh dasyat gak a. bergaduh dan saling mengutuk dengan senior yang beberapa taun tue dari aku. Gile berani. Kalu zaman sekarang neh mau aku nyorok tak mo g sekolah kalu kene kutuk tahap cipan. Hahahaha.
Exam first aku zaman sekolah rendah masa darjah satu no 3 jek. Nombor satu Asqalani yang kitorang panggil Chiko. Nombor dua Izzati, anak cikgu. Masa tuh aku jawab exam tanpa fikir nak dapat no satu dan tak pernah tau yang no satu lam exam tuh bakal membawa perubahan yang besar lam hidup aku. Yang tau nye exam, dapat antara no satu hingga tiga then dapat hadiah masa hari anugerah. Tuh jek. Hahaha. Budak-budak, biase la. Fikiran tak jauh dan matured lagi. Tak pernah terpikir pasal masa depan pon. Yang tau jawapan klise nak jadi doctor. Hahaha. Lawak betol. Cakap pasal cite-cite ade sorang budak tuh cikgu suh bagi tiga cite-cite. Dia dengan yakin nye jawab polis, askar dan komunis. Hahahah. Memang suke pekerjaan dengan baju beruniform betul. Yang tak tahan komunis. Hahaha.
Masuk darjah dua aku dah sorang sorang jek yang sekolah. Kakak aku dah masuk sekolah menengah. Rutin harian still sama. Masa darjah satu kawan baik aku suryani nama die. Tapi masuk darjah dua dia dah pindah. Masa tuh la aku kawan baik ngan Wan Aminah yang still jadi kawan baik aku. Memang sekepala habis la. Sorang lagi kawan baik aku Rubiatul Adawiyah namanye. Orang panggil Rubi. Kami bertiga memang sahabat sejati la kirenye. Sentiasa bersama tak kire dimana. Hahaha. Satu geng lagi consist of Zati and Ikah dan beberapa lagi konco-konco dorang yang secara hakikatnye memang tak sekepala ngan kami. Mungkin ade ketika nye kami baik tapi towards the end of darjah enam kami dah lain lain haluan. Hehehe.
Nak dijadikan cite Rubi neh jenis keras kepala sikit. Die buat sume bende ikut kepala die. Jenis yang rules breaker la. Hahaha. Aku ngan Minah lak pengawas yang kunun nye bertanggungjawab menjaga disiplin para pelajar. Masa darjah lima ngan enam perangai Rubi neh agak out of control gak la. Aku lak masa darjah lima start g sekolah naik basikal. Aku pun tunggu la Rubi so boleh la kami pergi sekali. Masalahnye Rubi neh jenis yang selalu lambat pergi sekolah. Paling teruk pernah sekali tuh assembly dah start baru kami tibe. Mau a aku kene sound ngan cikgu disiplin masa tuh. Kredibiliti aku sebagai pengawas tercalar. Huhuhu. Next day tuh aku pergi jek sekolah sorang-sorang tanpa perlu menunggu Rubi lagi. Lagipun sekolah aku tuh takde la jauh mane. Setakat 500m jek rasenye dari umah aku.
Lagi satu kejadian yang agak menggerunkan aku, masa sambutan Maal Hijrah rasenye. Cikgu suh sume students pakai baju kurung ngan baju melayu. Kami bertiga cadang nak pakai baju sekolah jek. Akhirnya aku ngan rubi jek yang pakai baju sekolah. Minah tak jadi mungkin mak die tak bagi die pakai baju sekolah. Disebabkan kami jek yang pelik pakai baju sekolah sah-sah la kami jadi tumpuan. Masa tuh la aku kene sound ngan cikgu disiplin buat sekian kalinye. Malu tak usah nak kate la. Betapa teruknye aku masa tuh. Huhuhu.
Masa darjah enam aku banyak main and bile keputusan UPSR keluar, aku dapat 4A1B sahaja. Aku akui ramai gile cikgu-cikgu yang hampa ngan keputusan aku. Tapi masa tuh aku tak paham apa-apa. Bile dah sekolah menengah baru aku paham perasaan tuh. Dengan keputusan aku tuh aku tak layak la untuk dapat masuk ke sekolah-sekolah yang hebat macam asrama penuh ataupun mrsm. Dan macam biase tempat yang layak bagi aku ialah STMAA.
STMAA pon best kot.. <3

Tuesday, 2 August 2011

1st Ramadhan = 1st August 2011, mental breakdown

Semalam memang memahat sejarah dalam hidup aku laa. Untuk pertama kali sepanjang aku berada kat KMB ni aku menangis sebab IB. Pernah la menangis ms kat sini tapi semalam first time sebab IB. Betapa hebatnya IB, sampai berjaya buat air mata aku mengalir! Serious cakap IB memang susah. Belajar tu maybe boleh cope lagi tapi benda2 external yang buat korang rs mcm nak gila.
Math portfolio aritu aku still mampu bertahan. Tapi semalam mmg rasa sgt perlu mengalirkan air mata. Mula-mula aku stress sebab esok <hari ni> ada English two periods which akan ade public speaking and aku memang tak ready langsung dengan teks utk public speaking tu. Petangnya ade test bio yang aku dah baca tapi tulisan tu kecik besar kecik besar je aku nampak which means majority nya aku tak ingat. Plus, chemistry punya latihan yang aku siap sikit2 je. Bila dah stress aku akan teringat dekat family and tiba-tiba jadi homesick gile nak mampus. Malam tu aku tegur classmate aku dekat FB punye chatbox. Tanya die dah prepare ke text public speaking and jawapan die membuatkan aku bertambah stress which is die tak dtg kelas esok plus tak amik test bio..haihhh..okay Pa'an..Aku mls ckp dengan ko..hahahaha..
Next, sasaran aku classmate aku yang sorang lagi..Clancy Carrerra..aku tanya pastu die offline plak..haihhh.Dan sasaran terakhir aku, kembar aku di M10D, Muhammad Hafizzuddin bin Abdul Halim. Disebabkan nama ayah kitorang sama, dengan tak official nya kitorang kembar! Hahahaha. Aku tanya die dan die pon baru cari sikit2 pasal public speaking. Dan aku yang tengah tak stabil emosi ni pon ckp la kat die aku stress rasa nak nangis. Actually, bukan rasa pon. Memang ms aku taip tuh air mata aku dah meleleh. Dan ni ape yang die reply kat aku: 


"usahlah gitu wahai adikku,ib life mmg cm tu"


Ayat die membuatkan aku terharu. Kau memang baik la Hafiz! :D Kalau diikutkan aku tak sepatutnya meluahkan isi hati aku kat die. Tapi dah terluah nak buat macam mane. Pagi tadi dah aku jadi awkward dengan die. Pagi-pagi masuk kelas die tanya:


"Hai kembar! Okay tak?"


Serious cakap aku malu dengan die sebab die tau aku menangis. Haihhh laa..LOSER betul rasa. Takpe la Hajar! Kau pon manusia dan memang manusia ade emosi. Kau tak LOSER just sebab kau nangis.
Untuk twin aku, kau memang baik dan mungkin sebab tuh aku jadi selesa nak share dengan kau. Tapi serious ckp Aida, Hanis dan Suzie pon tau aku nangis. Hafiz je budak laki yang tau. Hope it's not a big deal.