Wednesday, 26 October 2011

macam ni ke DOKTOR???

Ihsan pergi kerana masanya telah tiba. Namun ade kisah tragis disebalik pemergiannya. Kisah yang patut diambil pengajaran oleh bakal2 doktor di luar sana. Kerjaya sebagai doktor bukan setakat glamour, gaji yang tinggi dan sebagainya. Tanggungjawab yang besar kerana nyawa pesakit boleh terancam disebabkan kelalaian anda. Semoga mengambil iktibar dari kisah dibawah. <copy paste this from mu friend's wall>

"Salam, to my beloved friends, today a friend of mine in kmb just passed away, maybe Allah loves him more than we can love him, but tha...t is not the issue here. What happen to him is inevitable but there is possibility it could be detected earlier, but the doctors who treated him never really treat him seriously. He was suffering, constant headache, pain, he couldn't even sleep for nights, could eat, my room was just 3 rooms away from his and across him room is the only way to the shower. Imagine the pain, i still remember what one doctor said to him, " saye taw awak nak mc, xpayah r nak berlakon saket",
i was shocked to here that.

Can't u even c his face, he could even barely walk, someone has to hold his hand. Another doctor even said," dalam sebulan, dtg bwat appointment, br bole further", is that even humane? i know that maybe there are cases where students play truant n act sick n all, but when it comes to your profession as a doctor, there are responsibility not only that of a doctor to a patient, to Allah and as well as to yourself, i believe a doctor or what so ever person u'll be should carry out ur responsibility to a full extent. The doctors didn't even examine. They should have been more thorough. I am furious with this fact that doctors are slacking from their responsibility. What is the mindset of a doctor? is it wage or is it to help?

tolong la rakan2 batch yg bakal jd doctor, doctor bukanlah glamour semata-mata, u have a large responsibility, tanggungjawab yg merangkumi bukan je family kau but all the ones who are in need, setiap kali ade patient, check betul2, make sure, u think ur intuition is always right? intuition is a part of emotion that is always influenced by our past experience and feelings, its sometimes unreliable at cases like this, so please, when u become a doctor, make sure u do your job, same goes to other occupation that u'll have one day."

for those yg bakal jadi doktor atau telah pun menjadi doktor.......harap......ambil iktibar dgn apa yang telah terjadi dgn rakan saya......Ihsan shaharani.......tlg larr jujur dan ambil berat dgn tanggungjwb anda nnti....pastikan setiap aduan patient anda nnti anda selidik btul2.....walaupun case itu nampak mudah......jgnlah ambil terlalu mudah........TELITI itu merupakan satu sifat yg MESTI ada dlm jiwa seorang doktor.....sama juga dgn sesiapa yg amik bidang lain......ambil berat dgn setiap tanggungjawab yg diamanahkan kpd anda semua..... xkira anda engineer ke accountant ke peguam ke politician ke arkitek ke actuarist ke or what so ever larr.....tlg larr jd seorg yg jujur dan ambil berat dgn tanggungjawab yg bakal kita pikul......bukan hanya sbb nak hidup senang jerr kita memilih sesuatu kerjaya itu..... tanggungjawab kerjaya tersebut perlulah dilaksanakan dengan ikhlas, amanah, dan teliti..... Harap2 kita semua ambil iktibar dgn pemergian Ihsan.......sesungguhnya.....org yg mati ketika menuntut ilmu itu......matinya ialah mati syahid.....sy minta tolong agar anda semua sedeqah kan lah al-fatihah pada beliau.......wallahualam......


2 comments:

Cik Sopi said...

sedihnyaaa.... huhuhu... sabar dan rajin2 sedekahkan ayt2 suci Al-Quran pd arwah... bukan utk arini or minggu ni aje, tp moga berterusan.... :(

contengan_jalanan (",) said...

tu le..sedih gile..terkilan beno rasanya..doctors tu amik things for granted..sedo2 je dah level 8/10..dalam 3 ari je die pegi..tak sempat rawat pon..mak ayah die tak sempat jumpa die ms die sedo pon.. :'(