Sunday, 2 October 2011

disebalik Contengan Jalanan

bila fikir balik, aku terlupa nak gtau nape aku pilih CONTENGAN JALANAN sebagai nama blog ni kann?? Mungkin ade yang tertanya-tanya, apsal contengan jalanan?? Okay, arini nak reveal la apsal aku pilih nama ni. Actually, contengan jalanan ni tajuk novel Hlovate yang the latest one la. Novel ni bukan pasal cinta ye, harap maklum. Pasal mujahadah. Bermujahadah itu pahit kerana syurga itu manis. Aku mengaku la yang aku menangis baca novel ni. Tambah-tambah part Chad meninggal sebab accident tu. Sebab novel ni banyak sentuh part2 yang kita amik ringan. Slogan die "The man who decided to change at twelfth dies at eleventh." Dalam novel ni gak Fend cakap kat Chad, "kalau kau masuk syurga dulu, tarik aku tau." Tersentuh gile kot. seriously. Tema novel ni mudah je. Bukan senang nak tinggalkan benda yang kita suka, tapi tak mustahil. Tak guna keep holding on dekat benda yang tak bawak kebaikan untuk kita. Frankly speaking, right after baca novel ni aku terus delete sume movie and lagu omputih, melayu yang ade lam lappy aku. Yang tinggal sekarang lagu korea and movie korea yang sangat susah untuk aku resist. Tapi, up till now aku masih mencuba. Hope one day aku berjaya. Baca novel ni buat aku teringin nak rasa hidup di tempat orang dan insyaAllah impian tu akan tercapai tahun depan. Dalam novel ni Azlan penah cakap, puasa tu lebih bermakna bila kita di tempat orang. Sebab nya kat sana takde gangguan bazar ramadhan, takde gangguan lagu raya, takde gangguan sale sempena raya. Kita boleh lebih fokus. Menghargai Ramadhan yang datang setahun sekali je. And kagum gile dengan kesungguhan dorang ni berlumba-lumba khatam Al-Quran. Watak Fend yang dulu nya solat bila sempat, ikut sukati die je nak solat or tak sekarang dah jaoh berubah after die pegi backpacking  dengan Chad kat Australia. So, conclusion die novel ni banyak betul pengajaran. Bukan setakat novel biasa yang cakap pasal cinta. Novel ni lebih dari tu. Dan sebab tu jugak aku pilih nama blog aku sebagai contengan jalanan. So, buat kawan-kawan sume aku promote gila a buku ni. Sumpah best. By the way, novel-novel Hlovate sume nye best. Dari first novel die Aa+Bb sampai la Contengan Jalanan, sume best. Dan aku nampak la macam mana die semakin kurangkan part cinta dalam novel die dan mula ke arah novel yang secara halus bagi dakwah especially dekat anak-anak muda dan remaja sebab cara die tulis mang sempoi gile. Ayat best gile. Untuk yang rasa tak mampu lagi nak baca novel yang agak berat mungkin, baca la Tunas dulu. Gila best a. Serious. Only after you got addicted to Hlovate's novel, then you can start read Contengan Jalanan. :) Kat bawah ni aku letak front cover novel2 tu ye. hehe. Lupa nak cakap, Contengan Jalanan ni ade dua perspektif, satu tu Fend and satu lagi K2. That's why ade dua front page. 




3 comments:

Ros Amanina Raziki said...

ceeeeehhh hajar..ade blog upenye!!!!da bpe lme ko stalk blog ak eh??haha

contengan_jalanan (",) said...

hahahaha..baru buat la ros oii..jarang update..haha..selalu a gak stalked..kah kah kah

pikah W said...

hlovate