Wednesday, 3 August 2011

Zaman Sekolah Part 2

Zaman sekolah menengah aku penuh warna warni. Aku agak bertuah sebab berpeluang masuk dua jenis sekolah menengah which is sekolah harian biasa dan boarding school. This entry aku nak fokuskan kat zaman sekolah menengah harian aku.
Sekolah ku yang tersayang, Sekolah Kebangsaan Tok Muda Abdul Aziz yang terletak kat hometown aku Sungai Siput, Perak. Siyes cakap aku bertuah tak masuk boarding school since form 1. Sekolah harian biasa mengajar aku banyak benda. Dan yang pasti zaman persekolahan sebenar lebih terasa bila korang sekolah kat sekolah biase.
Aku study kat sini since form 1 until form 3 aje. Tapi banyak kenangan terindah kat sekolah neh. Macam-macam benda yang jadi dan yang pasti bond aku ngan kawan-kawan aku yang hampir pasti takkan pernah terputus walau apa pon yang terjadi.
Hari pendaftaran form 1 aku dapat kelas 102. Kat STMAA ade kelas Rancangan Khas (RK). Aku masuk kelas RK tapi kelas yang kedua. Diskriminasi! Kelas first majority budak Sekolah Kebangsaan (SK) yang memang aku agak anti dulu. Hahah. Dalam kelas tuh tak pasal-pasal aku kene jadi penolong ketua kelas, assistant kepada Habri. Satu benda yang aku sedih bile cikgu English aku memandang rendah pada sekolah rendah aku. Aku mang tak puas ati a. Dia mana boleh diskriminasi camtu kan?? Huhu. Sedih. Sejak daripada tuh aku bertekad a tuk dapatkan nombor 1 lam tingkatan. Nak kalahkan semua budak SK yang dapat 5A lam UPSR. Aku nak buktikan, budak TEMIN pon leh Berjaya. Alhamdulillah, semua tuh jadi kenyataan bile aku berjaya dapat no 1 lam peperiksaan bulan Mac 2005 sampai la PMR 2007.
Ok. Stop pasal exam. Nak cite pasal kawan-kawan aku plak. Masa form 1 aku rapat gile ngan Ekin. Agak sehati sejiwa a. Hahahah. Towards the end of 2005 kelas 101 ngan 102 kene gabung. So, dapat a kawan-kawan baru yang dulu nye aku kurang ngam. Aku, Ekin, AG, Nisah, Ada, Yanie. Tuh yang pempuan. Yang laki lagi a ramai. Ngan laki senang sket nak ngam coz korang takyah pk sgt pasal nak jaga hati. Dorang jenis yang kool jek. Leh trime.
Masa form 1, kitorang senyap lagi. Cikgu-cikgu kate kitorang pasif. -.-. Pasif la sangat. Hahahah. Naik form 2 sume naik hantu. Jadi hyperactive la plak. Hahahaa. Form 2 zaman jahilliyyah kitorang a. Jahat nak mampus. Kelas kat blok baru. Campur ngan budak form 6. Gedik pon ade. Teruk gile a. Yang power location kelas kitorang yang betol-betol depan tangga. Mang distracted abes a. AG lak yang jenis outspoken. Selamba badak kaco senior2 yang lalu lalang depan kelas. Yang pempuan tak brani nak kaco. Hahaha. Masa neh gak a aku kenal ngan FIRHAN AL-ATHRAS. Die yang tego aku dulu eh. Aku tak kaco die. Huhuh. Aku panggil die Pian. Agak rapat a ngan die. Sampai sekarang pon. Sampai makwe die jeles ngan aku. Plisss. He’s not more than a friend and a brother to me. Kind of adik angkat la. Sekarang die final year kat UMS. TESL. Hebat English kot die neh. PMR dapat 2A jek. Tapi A benda yang power2. English ngan sejarah. Hebat. Hahahah.
Masa form 2 gak a first time aku terminat kat someone. Gatalnye aku. Hahahaha. Aku tak tau a apsal aku bleh minat kat die. Maybe sebab muka die innocent gile, tinggi, handsome a gak walaupon telinga die capang. Hahaha. One more thing kulit die cerah. But now, aku da lost contact ngan dia. Cuti sem arituh aku terserempak ngan die kat TF. Bapak cuak a. Cepat2 nyorok. Oh, tidak. Semua tuh da jadi kenangan je. Hahahha.
Zaman form 3 lak aku da insaf sket. Maybe da jadi matured sket kot. Hahahahaha. But still ade gak a masalah-masalah yang aku created. Satu benda yang aku takleh lupe. Cikgu Kamel ataupon kitorang panggil Chacha. Hahaha. Cikgu neh lawak gile a. sumpah lawak. Masuk kelas die korang takkan ngantuk. Ade jek lawak tahap cipan die wat. Mau ternganga mulut dengar lawak die. Pernah skali tuh die langgar tangan aku, die kate aku raba die. Ampehhhh. Satu kelas kate aku pervert. Ceit. Hahaha. Tapi bes a cikgu neh. Tapi ade gak kes ngan die. Pasal bahas. Die suh kitorang wat persembahan depan budak kelab Bahasa Melayu. Aku ngan Ekin lari. Die terus merajuk ngan kitorang. Padahal esok competition day. Adoiyai. Sebab tuh a kitorang kalah walaupon berjaya dapat pembahas terbaek. Dah la. Takmo cakap pasal ni. Huhu.
Tuh la serba sedikit kisah lower form aku kat STMAA. Macam mane ngan result PMR aku ngan da geng??? Next entry aku gtau skali ngan kisah upper form aku di boarding school.

3 comments:

Cik Sopi said...

kahkah!!

Anonymous said...

ko mmg anti skola rndah ak kan...ak x bersalah pon beb..:(
pidaus

Anonymous said...

haha...ayt tahap selambe badak...hahaha....