Wednesday, 3 August 2011

Zaman Sekolah Part 1

Teringat zaman sekolah dulu. Lawak bila pikir kan balik. Masa aku darjah satu kakak aku darjah enam. Family aku bukan la orang senang, so dari kecik aku dah dididik supaya belajar rajin-rajin dengan harapan dah besar nanti boleh bagikan kehidupan yang jauh lebih baik berbanding dengan apa yang aku ade pada masa tuh. Masa tuh belanja sekolah tujuh posen jek. Dalam tahun 1999. Ingat lagi kakak aku suruh bawak 15 sen. Kitorang share beli nasi lemak untuk breakfast. Masa tuh nasi lemak dan segala macam jenis makanan 30 sen. Makan la kami berdua. Balance duit tuh gune untuk rehat nanti. Hahaha.
Zaman sekolah rendah kalo tak saling mengutuk tak sah. Lawak. Masa tuh abah bela puyuh. Classmate kakak aku kutuk kakak aku puyuh dan tak pasal pasal aku terpalit same dengan gelaran tuh. Ingat lagi antara orang yang paling asyik mengutuk aku Cho. Dulu die digosipkan dengan kakak aku. Selalu kaco aku tiap kali aku lalu depan kelas die. Aku pon dengan semangat kambing gile nyanyi lagu nini cokelat celup, celup celup. Hahahah. Sebabnya ayah Cho neh orang panngil Nimi. Kutukan tuh tak berakhir kat situ jek bile die mewarisi sume bende tuh kat adik die. Tak silap aku adik die Faiz nama nye. Muda setahun jek dari si Cho tuh. Kira aku masa tuh dasyat gak a. bergaduh dan saling mengutuk dengan senior yang beberapa taun tue dari aku. Gile berani. Kalu zaman sekarang neh mau aku nyorok tak mo g sekolah kalu kene kutuk tahap cipan. Hahahaha.
Exam first aku zaman sekolah rendah masa darjah satu no 3 jek. Nombor satu Asqalani yang kitorang panggil Chiko. Nombor dua Izzati, anak cikgu. Masa tuh aku jawab exam tanpa fikir nak dapat no satu dan tak pernah tau yang no satu lam exam tuh bakal membawa perubahan yang besar lam hidup aku. Yang tau nye exam, dapat antara no satu hingga tiga then dapat hadiah masa hari anugerah. Tuh jek. Hahaha. Budak-budak, biase la. Fikiran tak jauh dan matured lagi. Tak pernah terpikir pasal masa depan pon. Yang tau jawapan klise nak jadi doctor. Hahaha. Lawak betol. Cakap pasal cite-cite ade sorang budak tuh cikgu suh bagi tiga cite-cite. Dia dengan yakin nye jawab polis, askar dan komunis. Hahahah. Memang suke pekerjaan dengan baju beruniform betul. Yang tak tahan komunis. Hahaha.
Masuk darjah dua aku dah sorang sorang jek yang sekolah. Kakak aku dah masuk sekolah menengah. Rutin harian still sama. Masa darjah satu kawan baik aku suryani nama die. Tapi masuk darjah dua dia dah pindah. Masa tuh la aku kawan baik ngan Wan Aminah yang still jadi kawan baik aku. Memang sekepala habis la. Sorang lagi kawan baik aku Rubiatul Adawiyah namanye. Orang panggil Rubi. Kami bertiga memang sahabat sejati la kirenye. Sentiasa bersama tak kire dimana. Hahaha. Satu geng lagi consist of Zati and Ikah dan beberapa lagi konco-konco dorang yang secara hakikatnye memang tak sekepala ngan kami. Mungkin ade ketika nye kami baik tapi towards the end of darjah enam kami dah lain lain haluan. Hehehe.
Nak dijadikan cite Rubi neh jenis keras kepala sikit. Die buat sume bende ikut kepala die. Jenis yang rules breaker la. Hahaha. Aku ngan Minah lak pengawas yang kunun nye bertanggungjawab menjaga disiplin para pelajar. Masa darjah lima ngan enam perangai Rubi neh agak out of control gak la. Aku lak masa darjah lima start g sekolah naik basikal. Aku pun tunggu la Rubi so boleh la kami pergi sekali. Masalahnye Rubi neh jenis yang selalu lambat pergi sekolah. Paling teruk pernah sekali tuh assembly dah start baru kami tibe. Mau a aku kene sound ngan cikgu disiplin masa tuh. Kredibiliti aku sebagai pengawas tercalar. Huhuhu. Next day tuh aku pergi jek sekolah sorang-sorang tanpa perlu menunggu Rubi lagi. Lagipun sekolah aku tuh takde la jauh mane. Setakat 500m jek rasenye dari umah aku.
Lagi satu kejadian yang agak menggerunkan aku, masa sambutan Maal Hijrah rasenye. Cikgu suh sume students pakai baju kurung ngan baju melayu. Kami bertiga cadang nak pakai baju sekolah jek. Akhirnya aku ngan rubi jek yang pakai baju sekolah. Minah tak jadi mungkin mak die tak bagi die pakai baju sekolah. Disebabkan kami jek yang pelik pakai baju sekolah sah-sah la kami jadi tumpuan. Masa tuh la aku kene sound ngan cikgu disiplin buat sekian kalinye. Malu tak usah nak kate la. Betapa teruknye aku masa tuh. Huhuhu.
Masa darjah enam aku banyak main and bile keputusan UPSR keluar, aku dapat 4A1B sahaja. Aku akui ramai gile cikgu-cikgu yang hampa ngan keputusan aku. Tapi masa tuh aku tak paham apa-apa. Bile dah sekolah menengah baru aku paham perasaan tuh. Dengan keputusan aku tuh aku tak layak la untuk dapat masuk ke sekolah-sekolah yang hebat macam asrama penuh ataupun mrsm. Dan macam biase tempat yang layak bagi aku ialah STMAA.
STMAA pon best kot.. <3

1 comment:

Anonymous said...

haha....mmg syok la kt skolah temin dlu tim...tpi yg part smbut maal hijrah tuh aq n0t sure la jln citernyer...cmne hng bley ingt lgi..haha...tpi kite mmg sahabt SEJATI forever...hihi...<3 u...