Wednesday, 3 August 2011

childhood days! tiada tandingan :)

Actually, entry kali neh nak cakap pasal zaman childhood aku. Bagi aku zaman tuh sangat best and it was one of the sweetest memories in my life.
Aku terdetik nak wat entry pasal childhood neh coz masa kitorang sembang-sembang pasal zaman childhood, Fatin kate aku samseng gile. Hahah. Samseng tak samseng korang baca la entry neh sampai habes and then nilai sendiri. Heheh.
Zaman childhood aku paling bes kot compare ngan dorang berempat. Maksud aku compare ngan Aida, Fatin, Suzie and Nana. Ye, aku takde pengalaman melancong ke luar negara atau pegi konsert artis feveret aku. Tapi pengalaman aku masa kecik-kecik memang takleh di beli di mane-mane. Tesco takde, Giant pon takde. Apatah lagi TF Value Mart. Wakakaka.
Masa kecik-kecik kawan sepermainan aku kakak aku yang no.2 ngan sepupu aku alip. Masa tuh aku paling muda la. 6 ke 7 tahun camtu. Zaman tuh majority sebaya ngan kakak aku. Umor lam 12 ke 14 tahun. Dorang2 yang penah jadi kawan sepermainan aku majority dah kawen siap ade anak sorang dua dah. Kakak aku tu pon menunggu masa je. Hahahaha. Kire aku maknae a. hehehe. Tapi maknae-maknae pon aku neh player kesayangan kot. Lincah kan. Heheh. Antara jaguh-jaguh kampong masa tuh aku, kakak aku, azuan, dila, aman dan ramai lagi la. Bayangkan masa tuh budak-budak kampong aku sume pakat kumpul kat umah aku sebab nak main tuju kasut la selalunye. Tak pon main guli. Perghhhh. Syok tahap tak ingat. Kul 4 jek aku dah macam cacing kepanasan. Menunggu mereka-mereka yang terlibat tuk tiba di halaman rumah. Heehe. Kire aku ngan kakak aku organiser a. hehehe.
Bile main game yang kene divide kumpulan contoh nye tuju kasut, galah panjang ataupun kat kampong aku kitorang panggil seladang, tuju tin dan sebagai nye. Mesti ade part yang undi-undi tuh kan? Contohnye aku ngan budak A kitorang akan bincang nak ape. Contoh nye ayam ngan itik. Aku amik ayam die amik itik. Nti  g jumpe ketua kumpulan suruh pilih. Selalu nye ketua kumpulan ade 2. Dorang aku osom and sape yang menang akan pilih dulu ahli kumpulan. Konon-konon la ketua tuh pilih ayam, so aku pon jadi la ahli kumpulan die. Macam tuh la seterusnye. Heheh.
Kalo pemain terlebih sorang, maksudnye 13 ke 9 ke. Akan ada la sorang jadi anak bulan. Selalunye aku jadi sebab aku paling mude. Heheh. Anak bulan neh bes. Die akan masuk team yang menyerang jek. Takkan jadi team yang bertahan. Masyuk a main camtu kan. Hehehe.
Tuh cite pasal tuju tin. Lagi satu pasal main guli. Best gak kot. Terbaekkk. Aku ngan kakak-kakak aku kitorang kumpul guli banyak-banyak. Dan bese nye kitorang sangat pecaye dengan guli yang bertuah tuk diri masing-masing. Memang sayang gile-gile la kat guli tuh. Main guli neh based on individu. Kalo lapan orang main kite decide a nak tahan bape. Contohnya 5 biji. Akan ade 40 biji yang jadi rebutan kat dalam bulatan tuh. Turn jalan plak ikut lat ta li lat. Kalo yang terer dapat lak turn first, mau kosong bulatan tuh masa tibe turn korang. Huhuh. Bile zaman guli da berlalu, kitorang pon simpan la guli tuh kat stor. Tanpa disedari guli tuh makin berkurang dan akhirnye habes langsung. Sape punye angkara??? Bapak aku yang sapu kasi licin guli tuh. Die menoreh. Banyak betol beruk kt kebun die, so die gune guli tuh buat peluru lastik nak kasi halau itu beruk. Hahahah. Habes la kisah guli.
                Actually banyak lagi kisah aku dan zaman hingusan aku ni. Tapi penat la nak taip. Nanti2 la aku sambung eh. Hehehe. J

3 comments:

Cik Sopi said...

amboiyy tulisan merah tu?? besor plak tu... =='

contengan_jalanan (",) said...

hahahahahaha..aii..bukan kamu udah nk betunang??keh keh keh..

Cik Sopi said...

mane ada daa.. --"